Το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (ΟΑΒ) είναι μία κοινή περιγραφική ονομασία για μια σειρά προβλημάτων που συνδέεται με επείγουσες ανάγκες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα , απλά ότι πρέπει να ουρείτε συχνά.
Μια υπερδραστήρια κύστη, που μερικές φορές ονομάζεται ευερέθιστη κύστη, συνήθως σημαίνει ότι η συχνότητα ούρησης είναι υψηλή κατά τη διάρκεια της ημέρας και, επίσης, ενδέχεται να υπάρχει και νυκτουρία. Να θυμάστε ότι το άδειασμα της ουροδόχου κύστης 4-8 φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό. Η είναι συχνότερη σε ηλικιωμένα άτομα και γυναίκες.
Τι προκαλεί την υπερδραστήρια κύστη;
Το επίπεδο των προβλημάτων που προκαλούνται από την υπερδραστήρια κύστη κυμαίνεται από την ελαφρώς αυξημένη συχνότητα της παρόρμησης έως τη συνεχή παρόρμηση για . Οι αιτίες ποικίλλουν και μερικές φορές δεν είναι σαφείς, ωστόσο ένας παράγοντας μπορεί να είναι η απόφραξη της ουρήθρας.
Ερεθισμός της ουροδόχου κύστης
Ο ερεθισμός του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση άμεσης ανάγκης. Μία αιτία είναι η ουρολοίμωξη κατά την οποία τα βακτήρια ερεθίζουν τη βλεννογόνο στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Ορισμένα ροφήματα, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά, περιέχουν κάποιες ουσίες που μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό. Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης είναι ένας άλλος παράγοντας.
Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην ουροδόχο κύστη από το εξωτερικό μέρος και συνεπώς δημιουργούν συναισθήματα άμεσης ανάγκης. Η δυσκοιλιότητα, καθώς και ορισμένες γυναικολογικές παθήσεις, όπως πρόπτωση ή όγκοι στις ωοθήκες, μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη από το εξωτερικό μέρος και να προκαλέσουν επίσης άμεση ανάγκη για .
Παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής και άλλες αιτίες
Η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ούρων (πολυουρία), που προκαλεί αίσθηση άμεσης ανάγκης και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα καθώς η ουροδόχος κύστη γεμίζει γρήγορα. Ορισμένες τροφές, όπως οι σούπες, τα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελούνται από μεγαλύτερες ποσότητες υγρών και συνεπώς θα αυξήσουν επίσης την ποσότητα ούρων.
Ένας άλλος λόγος για τις μεγάλες ποσότητες ούρων μπορεί να είναι ο μη ελεγχόμενος διαβήτης. Το υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει αυξημένη δίψα και παραγωγή ούρων, δηλαδή πολυουρία.
Παρακαλούμε διαβάστε περισσότερα, και συμβουλευτείτε τον ιστότοπο της ΤΕΝΑ που είναι ο κατάλληλος για εσάς.