Αιτίες ακράτειας

Μάθετε για τις αιτίες

Είναι καλό να γνωρίζετε τις αιτίες που προκαλούν την του αγαπημένου σας προσώπου. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα συμπτώματα, για να του παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
 
Αν δεν γνωρίζετε ήδη τον τύπο της ακράτειας που έχει, μπορείτε να διαβάσετε για τους διαφορετικούς τύπους εδώ.

Πώς λειτουργεί το ουροποιητικό σύστημα

Οι αιτίες της ακράτειας επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα του οργανισμού. Γι’ αυτό ας δούμε σύντομα πώς λειτουργεί. Για να καταλάβετε γιατί μερικές φορές δυσλειτουργεί. 
 
Τα νεφρά σας φιλτράρουν τα απορρίμματα τροφών από το αίμα σας. Μετά τα ανακατεύουν με νερό και άλλα απορρίμματα για να διαμορφώσουν τα ούρα, που τα στέλνουν με σωλήνες στην ουροδόχο κύστη σας. Τα ούρα μεταφέρονται από τα νεφρά μέσω των ουρητήρων. Τα ούρα συλλέγονται προσωρινά στην ουροδόχο κύστη, που είναι ένας διογκωμένος μυικός σάκος. Οι μύες γύρω από την ουρήθρα είναι χαλαροί κατά το άδειασμα και κρατούν ανοικτή την ουρήθρα. Για να μπορούμε να συγκρατούμε τα ούρα μας, χρειαζόμαστε βοήθεια από τους μυς του πυελικού εδάφους και τους μυς του σφιγκτήρα. Αυτοί οι σημαντικοί μύες βοηθούν στην συγκράτηση των ούρων και των κοπράνων.

Γιατί δυσλειτουργεί το ουροποιητικό σύστημα;

Δεν υπάρχει μία μοναδική αιτία για την , αλλά υπάρχουν κοινοί παράγοντες. Τους παραθέτουμε παρακάτω.
Γενικές αιτίες
  • Αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Αυτοί οι μύες κρατούν κλειστή την ουρήθρα. Όταν χάνουν τη δύναμη και την υποστηρικτική λειτουργία τους, προκύπτουν προβλήματα. Οι απλές λειτουργίες όπως το γέλιο, ο βήχας, η ανύψωση αντικειμένων ή το τρέξιμο μπορούν να προκαλέσουν διαρροή ούρων.

  • Ουρολοιμώξεις. Μπορούν να προκαλέσουν υπερευαισθησία ουροδόχου κύστης. Αυτό συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη εσφαλμένα λέει στο σώμα ότι χρειάζεται άδειασμα - επειγόντως - ενώ δεν είναι εντελώς γεμάτη. Μετά τη θεραπεία της λοίμωξης, η ουροδόχος κύστη δεν είναι πλέον υπερευαίσθητη.

  • Υπερβολικό βάρος. Πιέζονται περισσότερο οι κοιλιακοί και πυελικοί μύες, και προκαλούν .

  • Φαρμακευτική αγωγή. Η ακράτεια μπορεί να είναι παρενέργεια συγκεκριμένων φαρμάκων. Μερικά έχουν διουρητικές ιδιότητες που προκαλούν σε ένα άτομο την ανάγκη ούρησης πιο συχνά. 

  •  - Οφείλονται ενδεχομένως σε εγκεφαλικό, άνοια, διαβήτη, Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση ή εγκεφαλική βλάβη. Αυτές οι διαταραχές βλάπτουν ή παρεμβαίνουν σε διόδους νεύρων. Αυτό εμποδίζει τα σωστά σήματα να μεταφερθούν από τον εγκέφαλο στην ουροδόχο κύστη. 
Αιτίες για την ακράτεια στις γυναίκες
  • Εγκυμοσύνη/τοκετός. Το επιπλέον βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ασκήσει πίεση στους μυς του πυελικού εδάφους, τους συνδέσμους και την ουροδόχο κύστη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες που απελευθερώνονται επηρεάζουν τον ιστό και τους μυς του σώματος, επιτρέποντάς τους να επεκτείνονται καθώς το μωρό μεγαλώνει. Αυτό επιτρέπει στους μυς του πυελικού εδάφους να γίνουν πιο μαλακοί και λείοι για να διευκολύνουν τον τοκετό. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τους μυς και τους συνδέσμους να κρατήσουν τα όργανα του πυελικού εδάφους στη θέση τους. Οι μύες του πυελικού εδάφους και οι σύνδεσμοι είναι επίσης τεντωμένοι κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να επιμηκύνει τους μυϊκούς ιστούς μόνιμα. Γι’ αυτό η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αποτελούν αιτία για την .

  • . Με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των πυελικών μυών. Αυτό προκαλεί τη μείωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης σε μερικές γυναίκες.  
Αιτίες για την ακράτεια στους άντρες
  • Ένας διευρυμένος . Αυτό μπορεί να καθυστερήσει ή να σταματήσει τη δίοδο των ούρων. Συχνά οδηγεί στην ξαφνική ανάγκη για .

  • Η εγχείρηση του προστάτη. Αν οι μύες που ελέγχουν τη δίοδο των ούρων τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της εγχείρησης του προστάτη, αυτό μπορεί να προκαλέσει πιεστική , δηλαδή ακούσιες διαρροές όταν γελάτε, βήχετε ή με άλλες φυσικές δραστηριότητες.
 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις αιτίες της ακράτειας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο.