Ουρολοίμωξη στους άντρες

Εάν αισθάνεστε συνέχεια την ανάγκη ούρησης, ή εάν η είναι επώδυνη, μπορεί να έχετε ουρολοίμωξη (UTI). Οι ουρολοιμώξεις δεν είναι συχνές στους νεότερους άνδρες, αλλά ορισμένες συνθήκες και αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Ακολουθούν συμβουλές για το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και ακόμη και να αποφύγετε μια λοίμωξη.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν τα επιβλαβή βακτήρια εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα. Συνήθως, η λοίμωξη προκαλείται όταν τα δικά μας βακτήρια καταλήγουν εκεί όπου δεν ανήκουν. Το πιο συνηθισμένο από αυτά τα βακτήρια είναι το E. coli, το οποίο συνήθως ζει στο έντερο, αλλά ορισμένα άλλα βακτήρια μπορούν επίσης να είναι υπεύθυνα. 
 
Αυτά είναι κοινά συμπτώματα αυτού του τύπου λοίμωξης: 
 
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την  
  • Συχνή ούρηση και συνεχής ανάγκη ούρησης 
  • Μικρές ποσότητες ούρων κάθε φορά 
  • Ίχνη αίματος στα ούρα 
  • Σκούρα, θολά ή ούρα με έντονη μυρωδιά 
  • Σύγκρια συνήθως χωρίς την παρουσία πυρετού 
  • Ξαφνική ούρων 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με ουρολοίμωξη. 

Ποιες είναι οι διάφορες μορφές ουρολοίμωξης;

Ο πιο κοινός τύπος ουρολοίμωξης εμφανίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, μολύνοντας την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Πολύ μολυσματικά στελέχη μπορούν, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, να εξαπλωθούν περαιτέρω μέχρι τους ουρητήρες και τα νεφρά, στην άνω ουροποιητική οδό. Τα συμπτώματα της ανώτερης ουρολοίμωξης είναι πολύ χειρότερα και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, ναυτία και πυρετό. Ο πυρετός μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι τα βακτήρια έχουν εισέλθει στον προστάτη. 
 
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουρολοίμωξη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η λοίμωξη να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθεί περαιτέρω, αυτό ονομάζεται ουροψέψη και απαιτεί εντατική φροντίδα. Έτσι, εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, προκειμένου να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Όσο πιο σύντομα λάβετε βοήθεια, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η θεραπεία σας. 

Θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων

Τα αντιβιοτικά προσφέρουν γενικά αποτελεσματική θεραπεία στην ουρολοίμωξη. Χρειάζεται εξέταση καλλιέργειας ούρων για να προσδιοριστεί ποια βακτήρια προκάλεσαν τη λοίμωξη και, έπειτα, ποιο αντιβιοτικό θα είναι πιο αποτελεσματικό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα;

  • Η κατανάλωση αρκετών υγρών θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη.
  • Χρησιμοποιήστε φάρμακα για να μειώσετε τον πόνο, τον πυρετό και τη φλεγμονή. 
  • Τοποθετήστε ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι στο κάτω μέρος της πλάτης ή του στομάχου σας για τον πόνο.

Τι μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη;

Στους άνδρες άνω των 60 ετών, οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές και συνήθως συνδέονται με έναν διευρυμένο προστάτη, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και άλλες ασθένειες που είναι συχνότερες όσο μεγαλώνουμε. Ένας διευρυμένος μπορεί να μειώσει τη ροή των ούρων και να κάνει πιο δύσκολο να αδειάσει εντελώς η ουροδόχος κύστη. Τα υπόλοιπα ούρα μπορούν στη συνέχεια να ευνοήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πώς να αποφύγω τις ουρολοιμώξεις;

Απλά βήματα για να αποφευχθεί μια ουρολοίμωξη είναι να προσπαθείτε πάντα να αδειάζετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας, ώστε να δυσκολέψετε την είσοδο των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, εντοπίστε τον διευρυμένο προστάτη νωρίς για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση μελλοντικών προβλημάτων του προστάτη.

Μερικές συμβουλές για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων: 

  • Διατηρήστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας καθαρή και στεγνή
  • Μείνετε ενυδατωμένοι για να ξεπλύνετε τα βακτήρια
  • Αφαιρέστε τα λερωμένα προϊόντα ακράτειας από μπροστά προς τα πίσω
  • Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εκκένωση της ουροδόχου κύστης, περιμένετε λίγα λεπτά και αλλάξτε θέση αφού ολοκληρώσετε την εκκένωση και, στη συνέχεια, δοκιμάστε ξανά. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την εκκένωση των ούρων που είχαν απομείνει την πρώτη φορά και μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης.

«Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές σε άνδρες άνω των 60 ετών.»

Ιωσηφίνα

Νοσηλεύτρια/Ουροθεραπεύτρια